Veelgestelde vragen

Hoe steek ik mijn kamado aan?
 1. Open de deksel van de kamado en verwijder het grillrooster.
 2. Zet de ventilatieschuif helemaal open.
 3. Vul de kamado met houtskool tot de ronde luchtopeningen.
 4. Leg 3 à 4 aanmaakkrullen tussen de houtskool.
 5. Steek de aanmaakkrullen aan en laat dedeksel 10 minuten openstaan.
 6. Draai de margrietschijf bovenop de kamado helemaal open en laat de onderste ventilatieschuif ook open staan.
 7. Na ca. 5 minuten moet de houtskool branden. Voeg eventueel extra houtskool toe, tot ongeveer 5 cm boven de luchtopeningen.
 8. Wanneer de thermometer de gewenste temperatuur aangeeft (normaal tussen 150ºC en 200ºC) kan je de ventilatie terugschroeven door de margrietschijf en ventilatieschuif in de juiste stand te zetten. Het opwarmen van de kamado duurt ongeveer twintig minuten. Je kunt daarna de temperatuur natuurlijk nog nauwkeuriger inregelen. Een opening van 0,5 cm onder en boven is de meest gebruikelijke stand. Hoe groter de opening, hoe hoger de temperatuur wordt.
 9. Na het barbecueën moeten beide ventilatiegaten gesloten worden om het vuur te doven. Het vuur zal snel uitgaan en de kamado zal langzaam afkoelen. Verplaats de kamado niet als deze nog niet is afgekoeld.

Eén van de unieke mogelijkheden van de kamado is dat de temperatuur heel goed ingeregeld kan worden. Met behulp van de twee luchtschuiven kan de temperatuur van de kamado worden ingesteld tussen circa 40ºC en meer dan 400ºC. Met deze temperaturen kunnen gerechten op allerlei verschillende manieren worden bereid, zoals het roken bij lage temperatuur tot schroeien bij grote hitte. De thermometer op de deksel geeft de juiste temperatuur aan. In tegenstelling tot andere houtskooltoestellen staat de hoeveelheid gebruikte kolen los van de kooktijd. Je begint standaard met dezelfde hoeveelheid houtskool voor elke maaltijd. Na afloop sluit je de ventilatieschuif en de margrietschuif om het vuur te doven en zo blijven de niet gebruikte kolen voor een volgende keer bewaard.

LET OP: Wanneer je met hogere temperaturen werkt (vanaf ca. 200ºC) moet je eraan denken om de deksel eerst voorzichtig een klein stuk te openen zodat er wat lucht bij kan komen. Daarna kan je de deksel helemaal open doen. Als je de deksel te snel helemaal opent, ontstaat er een terugslag van de aanwezig hete lucht. Dit kan zorgen voor verwondingen.

Ja, dat kan!

De glazuurlaag beschermt uw bbq in alle weersomstandigheden. En met onze Kamado-hoezen kun je je kamado en het zwart RVS gepoedercoat onderstel extra goed beschermen.

Hoewel we niet aanraden je hand tegen de buitenkant te houden, isoleert het keramiek van de Kamado goed. De barbecue wordt niet zo heet als een metalen gas- of houtskool barbecue.

Hoewel dat uiteraard wel kan, is het niet aan te raden. Het geheim van de kamado zit ‘m in het vasthouden, circuleren en regelen van de hitte. Het handigste is om de deksel gesloten te houden, zodat de hitte zowel van bovenaf als van de kolen straalt. Met de deksel open is de kamado niets anders dan een gewone barbecuegrill, waardoor de gerechten sneller uit zullen drogen.

Nee, dat is niet nodig. Omdat er sprake is van ‘rondom verhitting’ is het niet nodig het rooster in hoogte te verstellen. Dat is ook niet de bedoeling bij de kamado.

Je kunt de kamado heel makkelijk doven door na het koken de schuif onderin en bij de top te sluiten. Er zal geen zuurstof meer bij het vuur komen en dit zal snel doven, waarna de kamado afkoelt. Door de dikke keramische wanden van de kamado duurt het afkoelen ongeveer een uur of langer. Dat is overigens een uitstekend moment om gerechten dan goed warm te houden.

Gebruik nooit water om de kolen te blussen.

Als je de kamado opnieuw wilt aansteken zult u verbaasd staan hoeveel houtskool er nog over is van de vorige barbecue sessie. Deze kolen kunt u opnieuw gebruiken. Voordat je begint dient de as verwijderd te worden. Wij adviseren de as in een metalen container te ledigen, ongeacht hoe “koud” de as is. Controleer de luchtgaten in het rooster, zodat deze vrij zijn. Hierin hopen zich soms kleine stukjes houtskool of as op waardoor de ventilatie afneemt.

Je kamado is bovenop de klep voorzien van een metalen top met roterende schijf, de zogenaame ‘margriet’. Hiermee kan de temperatuur perfect geregeld worden en deze hoeft niet verwijderd te worden om het deksel van de kamado te kunnen openen.
De RVS schuif onderin is voorzien van gaatjes waardoor de temperatuur zeer nauwkeurig kan worden ingesteld, speciaal voor het roken van gerechten.

Normaal gesproken hoef je tijdens een barbecue sessie geen houtskool bij te vullen. De kamado brandt urenlang zonder bij te vullen. Naarmate de kooktemperaturen hoger zijn, verbranden de kolen sneller, maar ook dan zal bijvullen waarschijnlijk niet nodig zijn.
Om na het aansteken de kolen “op een laag pitje” te houden of om gerechten gedurende lange tijd warm te houden, dien je de margriet (op de top) geheel te sluiten en de onderschuif circa 5 cm open te zetten. Voor het warm houden van gerechten moet de temperatuur van uw kamado ongeveer 50ºC zijn.

Voor houtskool kunt u het beste kijken naar ons Black Ranch assortiment.

Volg de volgende onderhoudsinstructies om je kamado in perfecte staat te houden en uitstekend te blijven grillen:

 • Voor de juiste luchtstroming en beter grillen moeten vóór elk gebruik de opgehoopte as en oude houtskool onderuit de ketel en as opvanger worden verwijderd. Voordat je dat doet moet je ervoor zorgen dat alle houtskool volledig gedoofd en de grill afgekoeld is.
 • Je ziet misschien “verfachtige” schilfers op de binnenkant van het deksel. Tijdens het gebruik oxideren vet- en rookdampen langzaam tot koolstof en worden afgezet aan de binnenkant van het deksel. Borstel het verkoolde vet uit de binnenkant van het deksel met een roestvrijstalen grillborstel. Om meer ophoping tot een minimum te beperken kan de binnenkant van het deksel na het grillen met een papieren handdoek worden afgenomen terwijl de grill nog warm (niet heet) is.
 • Als je kamado in een bijzonder barre omgeving wordt gebruikt, moet je de buitenkant vaker schoonmaken. Zure regen, chemicaliën en zout water kan roest op de buitenkant veroorzaken. Wij bevelen aan om de buitenkant van de grill met warm zeepwater af te nemen. Spoel de buitenoppervlakken daarna af en laat ze grondig drogen.
 • Gebruik geen scherpe voorwerpen of schurende schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van de buitenkant van uw kamado.

Dat staat uitgebreid beschreven in deze blogpost, maar hier in het kort: 

 • Gepoedercoat roestvrijstalen onderstel
 • Alle metalen onderdelen zijn van RVS
 • Extra dik keramiek (2,5 cm) met coderiet, wat extra sterk en duurzaam is en ideaal voor het vasthouden van warmte
 • Zeer scherpe prijs
 • Goed verrijdbaar
 • Fijn in gebruik
 • Perfect instapmodel
 • Keuze uit 4 verschillende maten (16, 21, 23 en 27 inch)
 • Uitgebreid aanbod aan bijpassende kamado onderdelen 
 • Groot assortiment aan accessoires
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Goede en eerlijke klantenservice, wij denken graag met jou mee!

Staat uw vraag er niet tussen?

Dan kunt u gebruik maken van onze live chat door te drukken op het oranje icoontje rechts onderin de pagina. Of u kunt ons een e-mail sturen door het volgende contactformulier in te vullen.

[ninja_form id=2]