Stap voor stap: De kamado voor de eerste keer gebruiken

Gefeliciteerd, je hebt een Kamado aangeschaft! Maar wat nu? Hoe gebruik je hem de eerste keer? Geen stress. Met dit stappenplan gaan wij jou stap voor stap uitleggen hoe je de eerste keer met jouw Kamado te werk kan gaan. Pak voor je gaat beginnen eerst de handleiding erbij en neem die eens nauwkeurig door.

Stap #1 Houtskool

Je hebt niet heel veel houtskool nodig. Bekijk de gebruiksaanwijzing voor de aangeraden hoeveelheid voor jouw afmeting Kamado. Grote stukken houtskool zijn het beste, en laat wat luchtgaten ertussen voor een goede luchtdoorvoer.

Stap #2 Aanmaakwokkels

Neem drie aanmaakwokkels en leg ze verspreid in een driehoek. Steek ze vervolgens tegelijk aan. Op die manier wordt uw kamado gelijkmatig warm ook voor een gewenste lagere temperatuur raden we dat aan.

Stap #3 Zorg voor zuurstof

Zet de klep en ventilatieschuiven van boven en onder helemaal open. Hierdoor kan er zuurstof bijkomen en gaan de kolen goed banden. Doe dit voor ongeveer 5 minuten.

Stap #4 Accessoires

Nu is het tijd om de eventuele accessoires in de Kamado te plaatsen. Zoals het gietijzeren rooster of de pizzasteen. Zorg bij keramieken accessoires dat het geleidelijk warm wordt. Het keramiek kan barsten als de temperatuur van ijskoud naar bloedheet gaat.

Stap #5 Klep dicht

De klep van de Kamado kan nu dicht. Laat de ventilatie schuiven open staan. Laat de Kamado voor ongeveer 10 minuten verder warm worden. Wacht tot de temperatuur op de thermostaat iets over de gewilde temperatuur is. Het is namelijk belangrijk dat je niet alleen wacht tot dat de thermostaat de juiste graden aan geeft maar de keramiek moet ook de tijd krijgen om zich geheel op te zuigen met hitte zodat de kamado aan alle kanten warm is.

Stap #6 Onderste ventilatie dicht

Schuif nu de onderste ventilatieopening nagenoeg dicht. Laat de Kamado verder opwarmen voor ongeveer 15 minuten.

Stap #7 Bovenste ventilatie dicht

Zet nu ook de bovenste ventilatieopening op een klein kiertje afhankelijk van hoe warm je de Kamado wilt hebben. Bekijk de “handleiding kooktemperatuur” om de gewenste graden te bereiken.

Stap #8 Tevreden met de temperatuur?

Is de goede temperatuur bereid en gloeit er warmte van de Kamado af? Dan is de Kamado klaar voor gebruik.

Is de BBQ klaar?

Doe dan de klep en alle ventilatie openingen dicht, zodat er geen zuurstof meer bij komt en laat de Kamado afkoelen. Als er roosters of onderdelen moeten worden schoon gemaakt haal die er dan uit met een rooster tang en/of heat proof handschoenen. Laat de accessoires afkoelen en maak het daarna schoon met een metalen borstel.

Na het afkoelen kun je met de aspook alle as in de asbak laten vallen, de rest van de kolen kunnen gewoon opnieuw gebruikt worden.

Veel BBQplezier!