De lekkerste Spareribs voor op de kamado met de 3-2-1 methode

Spareribs op de Kamado er is bijna niks lekkerder. Wij gaan jou uiteggen hoe je de beste spareribs op de kamado met de 3-2-1 methode kunt maken. Deze methode bestaat dus uit drie onderdelen waarbij je gaat roken, garen/stomen, en als laatst karamelliseren. De nummers 3-2-1 staat voor het aantal uren voor elke stap, maar de tijd ligt ook aan hoe dik de ribs zijn en de temperatuur waar op je de spareribs bakt. Met ons recept wordt het dus eigenlijk 1,5-1,5-0,5. Wij geven een aantal opties aan welke smaken je aan je spareribs kunt geven dus je kunt kiezen wat jou het lekkerst lijkt. Op onze website hebben we ook nog een recept om heerlijke ribs te maken.

Benodigde (materialen):

Ingrediënten

  • Spareribs
  • Mosterd/olie
  • Sparerib rub (van Beekum) of kruiden naar keuze

Ingrediënten opties naar keuze (per rib):

  • 50 ml Appelsap + 50 ml apple cider (om ribs te bespuiten)
  • 100 gr boter Roomboter + 5 el Basterdsuiker
  • 250 ml BBQ-saus + 4 el honing
  • Mango chutney ½ potje/150 + 100 ml ketchup + 1 el kruiden rub

 

Fase 1 roken

Stap #1:
Steek de kamado aan en laat hem opwarmen tot ca 120-130 graden. Leg de deflector steen er ook in.

Stap #2:
Terwijl de kamado opwarmt smeer de spareribs in met een klein laagje mosterd of olie zodat de kruiden goed aan de spareribs blijven plakken.

Stap #3:
Gebruik een kantenklare sparerib rub of maak er zelf een met kruiden naar keuze. Bestrooi de rub royal tot dat er een mooi egaal laagje kruiden over heel de ribs heen zit.

Stap #4:
Leg nu rookhout naar keuze tussen de kolen bijv. appelhout.

Stap #5:
Leg nu de spareribs op de kamado en laat ze ca. 1,5 uur roken.

Stap #6: (optioneel)
Doe ondertussen appelsap en Apple cider in een spuitflesje en bespuit de ribs om de 20 min daarmee in om ze extra sappig te krijgen en voor een frisse smaak.

Fase 2 stomen

Stap #7:
Als de ribs c.a. 1,5 uur hebben gerookt haal de spareribs van de kamado af.

Stap #8:
Nu is het de bedoeling om de spareribs in te pakken met folie en daarbij iets toe te voegen. Dit kunnen verschillende dingen zijn bijvoorbeeld boter met basterdsuiker, mango chutney, verschillende soorten sausen zoals barbecue, saraca, honing, een combinatie daar van ect. Wat jij maar lekker vindt! Bij de ingrediënten staan een aantal opties waar je uit zou kunnen kiezen. Als je een mengsel maakt, bewaar dan wat om dat er later nog een keer overheen te strijken.

Stap #9:
Laat de temperatuur van je kamado stijgen naar c.a. 140 graden. Vouw het aluminiumfolie goed dicht en laat de ribs 1,5 uur garen/stomen.

Fase 3 karamelliseren

Stap #10:
Haal de spareribs weer uit het folie en bestrijk nog een laag van jouw gekozen “mengsel”.

Stap #11:
Laat ze nu nog 10-15 minuten lekker karamelliseren op de kamado.

Stap #12:
Kijk of de ribs een mooie sticky, gekarameliseerde laag hebben. Bij de spareribs zelf moet je er met een prikker heel gemakkelijk door heen moeten prikken en een kerntemperatuur hebben tussen 87 en 95°C. Als dat allemaal goed is mogen de ribs ervan af. Nu is het in stukken snijden en iedereen aan tafel roepen!!