10 Kamado beginners tips

Inhoud:

TIP #1 Opwarmen is key!

Wil je een lekker gebraden stukje vlees? Laat de kamado dan eerst 15-20 min voor verwarmen voor je het vlees erop legt en wel 1 uur voor pizza’s. Hoe groter de kamado hoe langer die nodig heeft om warm te worden.

TIP #2 Gebruik de juiste houtskool

Houtskool het is je brandstof en belangrijk voor hitte. Ook geven verschillende soorten houtskool verschillende smaken af. Er zijn grote variaties als het gaat om kwaliteit en smaken in houtskool. De houtskolen die wij aanraden en aanbieden kun je hier vinden: https://bbqdirect.nl/houtskool/.

TIP #3 De driehoek aansteek-techniek

Je kunt het best je kolen aan meerdere kanten tegelijk aansteken (in een driehoek) zodat het houtskool egaal warm wordt. Het voordeel daarvan is ook dat het veel makkelijker is om het een gelijkmatige gewenste temperatuur te houden.

TIP #4 Niet te veel hout

Als je te veel hout gebruikt krijg je geen “schoon” vuur en een hele bittere rokerige smaak aan je vlees. Ook is het moeilijker om op die manier je temperatuur stabiel te houden. De beste verhouding is 5% hout en 95% houtskool, je kunt er een beetje mee spelen maar begin met weinig hout en voeg daarna naar wens steeds een klein beetje meer toe.

TIP #5 Spelen met de ventilatieopeningen

Hoe meer lucht je in en uit de kamado laat hoe meer hitte. Door het vaker gebruiken van je kamado weet je hoe veel lucht je in en uit moet laten om de gewenste temperatuur te krijgen. Gebruik de verschillende standen, wees geduldig, kijk wat het doet en je zult snel zelfverzekerd worden met je kamado

TIP #6 Bye bye bittere rook smaak

Wacht met het vlees op de kamado leggen tot dat de rook verdwenen is. Dit voorkomt een bittere rook smaak aan je vlees. Een beetje rook is helemaal niet erg maar bij dikke zwarte rook raden wij aan om even te wachten tot dat het weg is (en veranderd naar blauwe rook). Goede houtskool zal dit ook limiteren. Ook een tip is om bij het gebruik van hout het niet allemaal boven op te leggen maar een beetje gemixt tussen de kolen, want als de rook van het hout door de kolen gaat maakt wordt de rook schoner.

TIP #7 Stop niet te veel kolen in de Kamado

Als je de kamado te vol doet met kolen kan het niet goed ademen en geef je het niet de kans om jou gewenste temperatuur te krijgen. Je hebt niet mega veel (van goede kwaliteit) kolen nodig om het lang te laten branden. (Zie gebruiksaanwijzing voor exacte hoeveelheid)

TIP #8 Laat de kamado rustig opwarmen

Wanneer het een warme zomerdag is heb je hier minder snel last van maar als je een kamado te snel opwarmt kunnen er door het razend vlugge verschil in temperaturen barsten in het ceramiek ontstaan. Al helemaal in de winter hier heel goed opletten! Als het toch gebeurt en er kleine scheutjes zijn ontstaan kun je hem gemakkelijk repareren kijk op onze website bij onderhoud hoe je de kamado met kleine barstjes kan fixen.

TIP #9 Houd de temperatuur goed in de gaten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

TIP #10 Gril je etenswaren in de goede volgorde

Gril eerst de vlees/etenswaren die een lagere temperatuur nodig hebben om te grillen en daarna die hoge temperaturen nodig hebben. De reden hiervoor is dat je kamado razendsnel op kan warmen maar het veel langer duurt om hem af te koelen naar een veel lagere temperatuur.